Методична роботаНовини

Роль училища у військово-патріотичному вихованні учнівської молоді

У зв’язку з подіями сьогодення, значно зростає роль військової підготовки у стінах навчальних закладів, яка безпосередньо дає юнакові знання і вміння, пов’язані з його майбутньою військовою діяльністю.

Набуті в закладах освіти військові знання та навички визначатимуть рівень спроможності виконання конституційного обов’язку громадянином України щодо захисту Вітчизни. На сьогодні навчальні заклади є єдиним центром з підготовки всіх без винятку юнаків до захисту Вітчизни. В цій ситуації надзвичайно зростає роль предмета “Захист Вітчизни” як складової частини військово-патріотичного виховання, спрямованої на підготовку юнаків у теоретичному, практичному, фізичному і психологічному плані до майбутньої військової діяльності.

З огляду на це 7 та 8 квітня викладачами Вінницького вищого професійного училища Департаменту поліції охорони підполковником поліції Несмачним Віталієм Павловичем та майором поліції Поліщуком Сергієм Петровичем було проведено показове заняття-тренування для учнів 10-11 класів ЗСОШ №26 м.Вінниці. На занятті було відпрацьовано прийоми самозахисту від погрози вогнепальною та холодною зброєю, звільнення від захоплень.

Практична цінність таких занять полягає в тому, що в учнів у результаті оволодіння реальними вміннями та навичками з питань вогневої, тактичної підготовки, основ самозахисту формується впевненість у власних силах щодо спроможності захистити власну честь та гідність, свою сім’ю, рідне місто, Батьківщину, тобто формується основна риса громадянина-патріота: готовність за необхідності стати на захист своєї держави.

В умовах постійних зовнішніх викликів та відкритої військової агресії на території України проблема виховання громадянина-патріота потребує дуже виваженого та ретельного підходу як з боку кожного педагога, кожного педагогічного колективу, так і суспільства в цілому. Лише дієве патріотичне виховання громадян забезпечить цілісність народу України, його національне відродження, об’єднання різних етносів і регіонів, соціально-економічний і демократичний розвиток України, розбудову та вдосконалення суверенної правової держави і громадянського суспільства, соціально-політичну стабільність у державі, гідне представлення нашої країни у світі.

Керівництво навчального закладу висловили слова вдячності викладачам училища та сподіваються на подальшу співпрацю.