Освіта

Безпека в Інтернет

Ніщо і ніколи не об’єднувало людей так, як… інтернет! Ми можемо подорожувати світом, сидячи у себе вдома, можемо спілкувати з близькими, знайомими, які знаходяться за сотні кілометрів, читати книги, не відвідуючи при цьому бібліотеки чи інші заклади. Соціальні мережі, інтернет-магазини, ігри, розваги різних характерів – все це доступно кожній людині на Землі. Ця мережа є навіть в певній мірі необхідністю для людства, Інтернет в більшості робить нам життя зручнішим, інколи економить наш час, але інколи і забирає його. Тому, у будь-якому разі потрібно пам’ятати, що Всесвітня павутина може як приносити користь, так і зашкодити.

У світі не існує нічого такого, до чого б не дісталися шахраї. Інтернет – не є тому виключенням. Зараз у Мережі відбуваються тисячі грошових переказів (інтернет-магазини, благодійність, робота і т.і.) при цих процедурах, використовуються необхідні для цього ваші дані. Чи є це небезпечним? Ні, ні і ще раз ні, якщо ви перевіряєте надійність та конфіденційність інтернет-ресурсів, якими користуєтесь!

Регулярно оновлюйте програмне забезпечення ваших ґаджетів! Якщо система пропонує вам оновлення певної програми – не слід ігнорувати його. Розробники завжди слідкують за безпекою і тому кожного разу вдосконалюють захист своїх програм.

Користуйтесь тільки перевіреними сайтами! Розпізнати те, чи захищена сторінка можна легко: у стрічці адреси на початку буде зображено «замочок». Це означає, що сайт перебуває під надійним захистом.

Дуже популярним видом шахрайства в Інтернеті є фішинг (виловлювання інформації). Це відбувається методом надсилання повідомлень, які спонукають до негайних дій. Наприклад: грошові винагороди без всяких зусиль, неочікуваний спадок, подарунок за реєстрацію на певному сайті. Окрім пошти, такі повідомлення часто зустрічаються на сторінках у вигляді реклами, інтернет-оголошень, «випливаючих» вікон. Ніколи не натискайте на такі посилання!

Придумуйте надійні, великі паролі! Там мають бути великі літери, цифри, за дозволом сайту, значки (%, «, *) і ніколи не передавайте їх стороннім особам. Якщо у вас є декілька сторінок, не використовуйте однаковий пароль для входу на них, так зловмисники можуть пошкодити тільки невелику частину ваших даних.

Про захист у реальному світі завжди турбується поліція, а за «життям» у віртуальному світі слідкуєте в більшості ви самі. Але для уникнення інтернет-злочинів існує Департамент кіберполіції, куди можна звернутись у разі виявлення шахрайства.

Будьте обережні і слідкуйте за своїми даними!