Культура

Ми роду козацького діти, землі української цвіт

Немало пройдених шляхів,
Лягло й немало ворогів,
Та лиш козак стоїть й понині,
На нашій славній Україні.

22 жовтня 2019 року до нашого училища завітали фахівці відділу попереднього замовлення, МБА та видачі літератури Вінницької обласної наукової бібліотеки ім.К.А.Тімірязєва з виїзною історичною годиною «Ми роду козацького діти, землі української цвіт» для учнів та студентів нашого навчального закладу.

Під час зустрічі було презентовано однойменну книжкову виставку, подано цікаві повідомлення щодо комплексу бойового мистецтва за назвою «фурусія» (в перекладі – «мистецтво воїна»). Бібліотекарі (Подзолкіна Ольга – завідуюча відділом та Попельянц Тетяна – бібліотекар І категорії) проінформували студентів про можливості й послуги, які пропонує відвідувачам бібліотека та запросили завітати до неї і стати користувачами.

Гість заходу, отаман вовчого куреня осавульської служби полку Івана Богуна Василь Любуня, розповів про січові порядки козаків, їхні традиції та звичаї, ознайомив з правилами та козацьким статутом, повідомив багато цікавих фактів про власне козацьке коріння, про військову майстерність козаків. Цікавою була інформація про еволюцію зброї й внесок українського козацтва у цю справу.

Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було присвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, у козаків відбувалися вибори нового отамана. Після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.