Колонка психолога

Лекція стосовно психологічного насильства серед поліцейських

Психологічне насильство – це форма нефізичного тиску на психіку людини, спосіб контролю за допомогою різноманітних маніпулятивних технік, що в подальшому призводить до тривоги, депресії та неабияк підриває психічне здоров’я жертви.

У 2019 році дослідження ОБСЄ показало страшну статистику: 67% українок зазнавали фізичного, сексуального та/або психологічного насильства з віку 15 років. І лише 17% опитаних знали, куди звертатися у такому випадку. Тоді у досліджені взяли участь 2048 жінок.

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» психолог нашого училища Леся Кушніренко нагадує про проблеми подолання такої форми домашнього насильства, як психологічна.

«Причини виникнення поведінки у вигляді психологічного насилля зі сторони кривдника можуть йти з минулого: складне дитинство, кривдження з боку однолітків, недолюбленість, байдужість батьків, невдалі попередні стосунки… Домогти в таких випадках може лише спеціаліст зі сфери психології. Окрім того, цей вид насильства може бути настільки ж шкідливим, як фізичне або сексуальне» – наголошує психолог.

Наостанок, вона закликала поліцейських, допомагати постраждалим від психологічного насилля будь–якими законними способами та методами. Адже лише вони можуть запобігти протиправним діям зі сторони кривдника.