Колонка психолога

Лекція щодо сексуального насильства

Проблема сексуального насильства актуальна для всіх країн та суспільств без винятку. Вона може стосуватися жінок і чоловіків, хлопців і дівчат. Проте світова статистика, а також статистичні дані з різних країн, включно з Україною, свідчать про те, що такий вид тиранії нерозмірно зачіпає жінок. І це найстрашніше! Адже кожна п’ята жінка протягом всього свого життя стає жертвою сексуального насильства.

Зважаючи на це, старший психолог нашого училища, майор поліції Ольга Гнатюк провела тематичну лекцію щодо того, як розпізнати та навчитись захищати свої кордони при виявленні сексуального насильства.

«Сексуальне насильство – це не тільки про зґвалтування. Це посягання на статеву свободу та недоторканість людини, а також дії сексуального характеру щодо неповнолітніх. Воно може проявлятися у різних формах, серед яких: небажані дотики до різних частин тіла, образливі сексуальні коментарі, натяки, погляди і телефонні дзвінки, обман, шантаж, залякування, що мають на меті примусити до сексуальної близькості або оголення, демонстрація статевих органів тощо» – наголошує психологиня.

Поспілкувавшись зі студентами, вона закликала їх не терпіти неадекватні жести сексуального характеру від будь-кого – однолітків, друзів чи знайомих. А також говорити про проблему, адже кожен має право на безпеку, повагу та захист зі сторони держави!