Колонка психолога

Страх і як його побороти

Страх – це складний психічний стан, який складається зі сприйняття, оцінки й розуміння тієї уявної або реальної небезпеки.
Страх переживають у вигляді занепокоєння, хвилювання, тривоги й переляку, остраху й жаху.

У стані страху людина перестає володіти своєю увагою, забуває прості речі, не може правильно оцінити звичну ситуацію, її дії і рухи стають невпевненими, імпульсивними. Крім цього, стан страху однієї людини може зумовити страх в інших людей.

Пропоную кілька методів для самостійної боротьби з тривогою та страхами.

Оцінка. Якщо не можете переступити через страх, то оцініть, що відбудеться в найгіршому випадку, коли ви це зробите.

Відволікання. У момент виникнення сильного занепокоєння, страху або паніки, перемкніть увагу на щось приємне або смішне.

Дихальні вправи. В момент виникнення страху уповільніть дихання до 8-10 вдихів за хвилину. Щоб навчитися сповільнювати дихання, для початку, навчіться зосереджувати всю свою увагу на диханні, відкидаючи всі думки про страх.

Спостереження. Слідкуйте за тим, як з’являється паніка, як вона розвивається. Беріть до уваги всі свої відчуття. Визначте що це за страх, чим він викликаний і для чого він вам. Все, що відбувається запишіть. Таким чином, ви перетворюєтеся в стороннього спостерігача і просто фіксуєте що і як відбувається, тим самим знецінюючи страх.

Творчість. Творчість буває дуже різноманітною. Я пропоную вам спробувати зобразити свій страх на аркуші паперу. Намалюйте його, уважно розгляньте і спробуйте уявити як його можна видозмінити. Ви можете домалювати те, що вам захочеться, щоб малюнок став для вас кумедним. Так само можна покласти думки, що викликають у вас страх, на музику. Прислухайтеся до слів, до тону звучання мелодії, сили звуку. Перенесіть свою тривогу або страх у творчість так, як вам буде найзручніше, ближче вашій душі.

І найпростіша порада — просто зробіть це. Тобто, вам слід просто проігнорувати страх, переступити через нього, і йти далі. Розвивайте в себе звичку діяти, йти тільки вперед, долаючи всі страхи, а вірніше, не звертати на них уваги. Думайте завжди так: «Якщо це не загрожує моєму життю, значить — це не страшно, все інше — нісенітниця!»