Життя училищаНовини

Лекція про синдром професійного вигорання та ознаки депресії

З метою профілактики та попередження професійного вигорання 6 квітня психологами Вінницького обласного центру здоров’я для студентів училища було прочитано лекцію “Професійне вигорання та ознаки депресії”.

Протягом лекції було розглянуто що таке професійне вигорання, його причини, симптоми, стратегії боротьби з зазначеним синдромом та шляхи профілактики і попередження професійного вигорання.

У Міжнародній класифікації хвороб виділяють окремий стан – «професійний стрес», визначаючи його як «стрес керування своїм життям». Одним з наслідків тривалого професійного стресу є синдром професійного вигорання.

Синдром емоційного (професійного) вигорання – поняття, введене в психологію американським психіатром Фрейденбергом в 1974 році, яке виявляється наростаючим емоційним виснаженням. Також було висвітлено природні способи регуляції організму: сон, харчування, фізичне навантаження, масаж, терапія кольором, дихання, водні процедури тощо.

Депресія – це захворювання/розлад, що характеризується тріадою: зниження настрою, негативне мислення, рухова загальмованість і триває щонайменше 2 тижні. На депресії страждає 26% жінок і 12% чоловіків. 60 відсотків хворих – вчиняють суїцид. За даними ВООЗ до 2020 року ця проблема вийде на перше місце поруч з іншими неінфекційними захворюваннями.