ВідпочинокКультура

«Шельменко-денщик» тепло і світло в поєднанні з гумором

Гумор – основа людського життя, він допомагає пережити неприємності і побачити себе у викривленому чи пародійному вигляді. Так чи інакше без нього нікуди.

19 листопада курсанти та студенти Вінницького вищого професійного училища Департаменту поліції охорони мали можливість насолодитися виставою за мотивами однойменної комедії Григорія Квітки-Основ’яненка «Шельменко-денщик» у Вінницькому обласному українському академічному музично-драматичному театрі ім. М.К. Садовського.

Це соціально-побутова комедія на дві дії, яка була написана 1838 року. Творилася вона російською мовою, центральний персонаж – Шельменко – українською, що вважається найвищим досягненням Квітки-Основ’яненка в драматургії.

Сюжет простий: хитрий денщик Шельменко прагне поєднати закохану пару, обійшовши батьків – поміщиків Шпаків, і не проколитися ні перед женихом, ні перед ним. Ще й звісно собі прибуток мати. Вся вистава приперчена комічним висловами, і суто народними рисами: вмінням вивернутися, вигадати, поскандалити, слабкість перед керуючими посадами і любов до ближнього. Усе це, помножене на акторський кураж породжує веселе, дотепне не без моралі дійство.

Кожен персонаж ніс в собі певні риси і проблеми людського побуту. Це заслуга самого Основ’яненка – вміння через образи та вдалість підбору імен персонажів відтворити основні проблеми суспільства.

Хороша вистава, запальна і енергійна. Найголовніше, що враження від неї світле і тепле. Що ж ще може дарувати такий стан, як не поєднання гумору з молодістю і коханням.