Навчання

Тренінг «Бойовий рятувальник»

Цей тренінг «Бойовий рятувальник» унікальний для Вінниччини. Його автор — Деніел Смайлі, перший заступник директора Департаменту екстрених медичних служб штату Каліфорнія.

– За цією програмою вчаться 80 тисяч поліцейських цього штату. А нині ми стали піонерами в Україні. Тренінг відбувся за сприяння керівника Департаменту державної служби охорони при МВС України та ГО «Громадський комітет транспортної безпеки», — розповів начальник училища полковник міліції Олександр Залізняк. — У тренінгу взяли участь 60 наших викладачів, інспекторів з бойової підготовки зі всієї України. Згодом приєднались ще офіцери Управління ДСНС та училища рятувальників.

– Вперше Деніел Смайлі інструктував наших правоохоронців та волонтерів ще під час «Євро-2012». Нині він зробив наголос на бойових діях. Тематика занять різноманітна — евакуація поранених, допомога при кровотечі, вогнепальних пораненнях, пожежах, ДТП тощо. А ще – як правильно прикривати вогнем медиків, коли ті допомагають пораненим на полі бою, відбити напад ворога, вести себе під артобстрілом! Усе за стандартами НАТО.

До речі, він запропонував впровадити спеціальну картку пораненого НАТО. Адже їхні військові медики відразу самі заповнюють таку єдину картку після першої допомоги потерпілим, де чітко вказані їхні травми, куди далі потерпілого мають госпіталізувати. Цю картку подав до нашого МОЗу для затвердження. Поважний гість казав, що вперше дізнався про досвід сортування поранених на полі бою саме з праць та досвіду легендарного Миколи Пирогова. Скільки би життів українських бійців на полі бою врятували нині такі картки! Сподіваємось, що їх затвердять!

– Американський гість проводив заняття за власною програмою?

– Так! Пан Смайлі розробив її особисто зі свого багаторічного досвіду роботи шерифом у Каліфорнії. Він вже провів такі тренінги у десятках країн світу. Із ним були ще п’ять інструкторів, які пройшли Майдан, дехто рятував військових та мирних мешканців під час бойових дій на Сході України. Самі розумієте, що він не афішував свою участь у «гарячих точках». Був на тренінгу офіцер ДСО Полтавщини, який декілька разів їздив із колегами до зони АТО. Їм було про що поспілкуватись і поділитись досвідом!

У свої 58 років Деніел Смайлі сама енергія, сила, досвід, розум без перебільшення! До нас він приїхав за власний кошт під час своєї чергової відпустки! Заняття вів дуже прискіпливо – «від» і «до»! А ще пан Смайлі зізнався нам, що має слов’янське коріння. Виявляється, його дідусь був десь з-під Кобрина, що у Білорусі. Але він вже народився та виріс у Каліфорнії. Дуже переживає за Україну.

– Які враження у американського медика від краю Миколи Пирогова?

– Він дуже зрадів, коли дізнався, що Вінниччина тісно пов’язана із батьком вітчизняної військової медицини. На жаль, музей Пирогова так і не відвідав через брак часу. Пан Смайлі сказав, що краще він ще дасть необхідні знання слухачам тренінгу, і це в подальшому врятує чиєсь життя. Нині він проводить аналогічний тренінг для столичних співробітників ДСО. Нам лишив медобладнання, власноруч розроблені методички та посібники. До речі, за ними вже заплановано проведення курсів у Вінницькому медичному коледжі імені Заболотного.